Συνέντευξη Μυλωνά στην ¨ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ”

Στην σημερινή έκδοση της εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»  11/9/21 φιλοξενείτε η συνέντευξη του Δημάρχου Σπύρου Ν. Μυλωνά που παραχωρήθηκε στον δημοσιογράφο Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλο.  Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

-Κύριε Δήμαρχε, βρίσκεστε στο μέσον της θητείας σας. Ποιος είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός αλλά και ο προγραμματισμός σας για την επόμενη διετία; Ας αρχίσουμε με το πρόβλημα του νερού.

«Στα απολογιστικά πρώτα. Το καλοκαίρι που μόλις τέλειωσε ήταν το πρώτο που δεν συνοδεύτηκε από εκτεταμένες διακοπές νερού. Τούτο οφείλεται στο σύνδεση μεγάλου μέρους του Δήμου με τα νερά του φράγματος Πείρου και σε μισθώσεις γεωτρήσεων γεγονότα  που εξασφάλισαν την επάρκεια του νερού στο μεγάλο ποσοστό του Δήμου . Ταυτόχρονα έχουμε προχωρήσει σε οργανωμένους καθαρισμούς δεξαμενών και σε χλωριώσεις, στοχεύοντας και στην ποιοτική αναβάθμιση του νερού. Ωστόσο δεν θέλω να περιγράψω μια ειδυλλιακή κατάσταση. Τα νερά του φράγματος δεν έχουν φτάσει ακόμα σε όλο το Δήμο, έχουμε οικισμούς με έλλειψη νερού,  το πεπαλαιωμένο δίκτυο έχει συχνές βλάβες και έχουμε εντοπισμένα προβλήματα, ιδίως στο νότιο Λαρισσό, που τα αντιμετωπίζουμε με νέες γεωτρήσεις. Ταυτόχρονα παραμένει δύσκολη η κατάσταση στη ΔΕΥΑΔ, αφού ένα πολύ μεγάλο μέρος των δημοτών εξακολουθεί να μην πληρώνει για το νερό πιστεύοντας ότι έχει μόνο δικαιώματα και όχι υποχρεώσεις». Παράλληλα σημειώνω εδώ την καλή λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού και τις καθαρές θάλασσες που επιτύχαμε να έχουμε και εφέτος. Όμως οι προκλήσεις και οι δυσκολίες για την ΔΕΥΑΔ είναι πολλές και μεγάλες και σχετίζονται με εσωτερικά προβλήματα  της ΔΕΥΑΔ αλλά και με την νοοτροπία του κόσμου. Το νερό θα είναι αρκετό μόνο όταν θα πληρώνουμε τον λογαριασμό του.

-Σας ακούμε συχνά να μιλάτε για την αγροτική οδοποιία. Είστε ευχαριστημένος από τις παρεμβάσεις σας σε αυτό το ζήτημα;

«Είμαστε ένα Δήμος κατά βάση αγροτικός. Αυτό σημαίνει εκατοντάδες χιλιόμετρα αγροτικών δρόμων που χρειάζονται συνεχείς διανοίξεις, διαμορφώσεις, χαλικοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις και ασφαλτοστρώσεις. Σας το λέω ευθέως, όχι δεν είμαι ευχαριστημένος. Οι διαθέσιμες πιστώσεις για την αγροτική οδοποιία είναι ισχνές και σ’ αυτό το ζήτημα ό,τι κι αν κάνεις  ποτέ δεν θα είναι αρκετό. Ωστόσο έχει καταβληθεί μια τεράστια προσπάθεια με αποτελέσματα που είναι ορατά. Στο μεταξύ έχουμε περάσει στο πρόγραμμα «Τρίτσης» ένα σημαντικό κονδύλιο, ύψους 2,3 εκατ. ευρώ, για την αγροτική οδοποιία, γεγονός που θα μας επιτρέψει σύντομα να έχουμε ένα πλήρες πρόγραμμα σημαντικών παρεμβάσεων. Σημειώνω ακόμα ότι γρήγορα θα είμαστε σε θέση να παρέμβουμε ακόμα πιο συστηματικά με την επικείμενη απόκτηση μηχανολογικού εξοπλισμού, grader κλπ, που θα μας επιτρέψει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στις παρεμβάσεις μας».

-Ένα ακόμα πάγιο πρόβλημα αφορά την καθαριότητα. Τι έχετε πετύχει σε αυτό το πεδίο και τι έχετε προετοιμάσει;

«Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι στο ζήτημα της καθαριότητας του Δήμου έχει σημειωθεί βελτίωση. Ταυτόχρονα έχουμε προετοιμάσει μια σειρά ενεργειών που θα μας επιτρέψουν να πάμε ακόμα καλύτερα. Οι ενέργειες αυτές περιλαμβάνουν την απόκτηση από το Δήμο ενός ακόμα απορριμματοφόρου που θα αυξήσει την αποτελεσματικότητά μας, το αναγκαίο πέρασμα σε ένα επόμενο στάδιο ανακύκλωσης και προ παντός τη δημιουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που θα αυξήσει θεαματικά τις δυνατότητες περισυλλογής και συνεπώς την εικόνα του Δήμου στο θέμα της καθαριότητας. Όμως στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να προσθέσω ακόμα μια διάσταση. Όσο κι αν βελτιώσουμε τις δυνατότητες του τομέα καθαριότητας, το αποτέλεσμα θα είναι περιορισμένο αν δεν συμβάλλουν οι ίδιοι οι δημότες. Ο καθαρός Δήμος είναι μεν βασική υποχρέωση του Δήμου, είναι όμως ταυτόχρονα και μια ευθύνη όλων των δημοτών».

-Κύριε Δήμαρχε υπάρχει επίσης το θέμα των σημαντικών, εμβληματικών θα έλεγα, παρεμβάσεων. Ποιες είναι αυτές και που βρίσκεται η υλοποίησή τους.

«Σε τίτλους και μόνο, οι παρεμβάσεις αυτές έχουν να κάνουν  με την ανάπλαση των αποθηκών του ΑΣΟ έργο που έχει ήδη δημοπρατηθεί, η κατασκευή του νέου δημαρχείου, η β΄ φάση της ανάπλασης, ένα πλήρες πρόγραμμα παρεμβάσεων στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου, η υλοποίηση ενός νέου κανονισμού κυκλοφορίας, οι πεζοδρομήσεις που θα αλλάξουν την εικόνα στην Κάτω Αχαΐα, αλλά ακόμα και οι εννιά παιδικές χαρές που ετοιμάζονται. Είναι ακόμα η υποβολή στο «Τρίτσης» της επισκευής του Σχολαρχείου στην Άνω Αχαγιά και του σινεμά «Κριμπά» στα Σαγέϊκα.  Η ωρίμανση αυτών των παρεμβάσεων, η διασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων και η προετοιμασία για τις δημοπρατήσεις, απορρόφησαν μεγάλο μέρος των προσπαθειών μας στα δύο προηγούμενα χρόνια και θέλω να πιστεύω ότι η επόμενη διετία θα είναι η περίοδος της υλοποίησής τους».

-Υπάρχει πάντα και το πρόβλημα της καθημερινής λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών. Είστε ικανοποιημένος από τις επιδόσεις των υπηρεσιών σας;

«Οι δημοτικές υπηρεσίες έχουν υποστεί διαχρονική αφαίμαξη και το προσωπικό μας είναι πολύ λιγότερο από αυτό που χρειαζόμαστε. Έχω ασκήσει σειρά παρεμβάσεων. Ωστόσο αυτό το εσωτερικό πρόβλημα δεν καλύπτει το δημότη που συχνά απευθύνεται στις υπηρεσίες του Δήμου και δεν βρίσκει ανταπόκριση. Τέτοιου τύπου προβλήματα φτάνουν συνεχώς στο γραφείο μου. Θα πρέπει να γίνει σαφές σε όλους, αιρετούς και υπαλλήλους ότι ο Δήμος υφίσταται για να εξυπηρετείται ο Δημότης και για κανέναν άλλο λόγο.  Από την άλλη πλευρά έχουν καταβληθεί μεγάλες προσπάθειες για να εμπεδωθεί στη διοίκηση μια κουλτούρα διαφάνειας και προσήλωσης στη νομιμότητα. Αυτός ο αγώνας είναι συνεχής και αποτελεί μια σταθερή μου στόχευση».

-Στο μέσον της θητείας τους, όλες οι αιρετές αρχές αρχίζουν να σκέφτονται τις επόμενες εκλογές. Ποιες είναι οι δικές σας ανάλογες σκέψεις;

«Θα είμαι μαζί σας ειλικρινής. Με ενδιαφέρουν οι επόμενες εκλογές, με ενδιαφέρει μια δεύτερη θητεία που θα μου επιτρέψει να ολοκληρώσω ένα σύνολο παρεμβάσεων που έχουν δρομολογηθεί και αναμένουν την φάση της υλοποίησης. Εκείνο όμως που δεν με ενδιαφέρει και που δεν θα το επιτρέψω, τόσο στον εαυτό μου όσο και στους συνεργάτες μου, είναι να μετατραπεί ο Δήμος σε ένα μηχανισμό που θα σκέπτεται και θα δρα με βάση προεκλογικές σκοπιμότητες. Κάτι τέτοιο, δεν θα μας το συγχωρήσουν οι συνδημότες. Επί πλέον είναι μια σταθερή μου επιλογή. Επιθυμούμε να κριθούμε με βάση το έργο που έχει παραχθεί, το έργο που έχει προετοιμαστεί, το σχέδιό μας για ένα Δήμο Δυτικής Αχαΐας, που θα γυρίσει οριστικά την πλάτη του σε παθογένειες και θα μετατραπεί σε έναν σύγχρονο Δήμο που σέβεται το δημότη, τον επισκέπτη και θα ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις τους ».

Μπορεί να σ' ενδιαφέρει: