Προγραμματικές θέσεις για την ύδρευση

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΔΡΕΥΣΗ

Η ύδρευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα !!!

Η πρόσβαση σε φθηνό, άφθονο και καλής ποιότητας νερό αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα του σύγχρονου κόσμου, ενώ η υπεράντληση των υδάτων και η αλόγιστη σπατάλη έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό πώς στον αναπτυσσόμενο κόσμο κάθε είκοσι δευτερόλεπτα ένα παιδί πεθαίνει από κάποια ασθένεια που σχετίζεται με την έλλειψη νερού !!!

Στο Δήμο μας το πρόβλημα της ύδρευσης αποκτά, χρόνο με το χρόνο, όλο και μεγαλύτερη σημασία με τη στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα συνεχώς να πέφτει, τη λειψυδρία και την υφαλμύρωση να κάνουν την εμφάνισή τους. Όλες οι μελέτες της δημοτικής αρχής, όπου υπάρχουν, έχουν μείνει στα συρτάρια ενώ η Δ.Ε.Υ.Α. Δυμαίων αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους δημότες και τους χιλιάδες τουρίστες που μας επισκέπτονται κάθε χρόνο. Στο μεταξύ μετρήσεις υδρομέτρων γίνονται σπάνια ή και καθόλου και οι, ως εκ τούτου, φουσκωμένοι λογαριασμοί επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τις άδειες τσέπες των δημοτών, χρήματα δεν εισπράττονται, η ΔΕΥΑ Δυμαίων οδηγείται σε απαξίωση και χρεωκοπία ! Θεωρητικά η λύση του προβλήματος εναποτίθεται στην ολοκλήρωση του φράγματος Πείρου-Παραπείρου, πρακτικά όμως δεν έχουν καταλήξει τι φορέα διαχείρισης επιθυμούν, αλλάζοντας στάση ανάλογα με το ακροατήριο, υπονομεύοντας στην ουσία την λύση του προβλήματος !!!

Στρατηγικές επιλογές και δεσμεύσεις

Για εμάς το νερό είναι δημόσιο αγαθό, πηγή ζωής, όχι εμπόρευμα! Αποκλειστικός του διαχειριστής είναι ο Δήμος και η αρμόδια υπηρεσία του (Δ.Ε.Υ.Α.Δ.). Το νερό δεν είναι ανεξάντλητο και αν δεν κάνουμε κάτι για την εξοικονόμησή του, στο πολύ κοντινό μέλλον θα είναι πιο πολύτιμο κι από το χρυσάφι. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε οτιδήποτε βοηθά στην εξοικονόμησή του και στην αποτροπή της ρύπανσης των πηγών του.

Στόχος μας είναι η απρόσκοπτη παροχή νερού πιστοποιημένης ποιότητας που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες όλων των δημοτών. Η οριστική επίλυση του προβλήματος της ύδρευσης του Δήμου θα επέλθει με την ολοκλήρωση των φραγμάτων Πείρου – Παραπείρου και Πηνειού και των συνοδών έργων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα ενεργήσουμε άμεσα για τη σύσταση του φορέα διαχείρισης του φράγματος Πείρου – Παραπείρου και την υλοποίηση της μελέτης για την ύδρευση της Δημοτικής Ενότητας Λαρίσου από το φράγμα του Πηνειού.

Η αναβάθμιση των υπηρεσιών ύδρευσης περνά μέσα από την αναδιοργάνωση της ΔΕΥΑ Δυμαίων με στόχο τη λειτουργία της προς όφελος του δημότη, τη συνεχή ανάπτυξη των δικτύων της, την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε όλες τις λειτουργίες της, τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της και την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς της.

Στο πλαίσιο αυτό άμεση προτεραιότητα αποτελούν η αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης από αμίαντο όπου εξακολουθούν να υπάρχουν, η σύνταξη νέου κανονισμού ύδρευσης και η πιστή του εφαρμογή.

Οργάνωση και Λειτουργία της Υπηρεσίας

Απαραίτητες ενέργειες για την οργάνωση και λειτουργία της ΔΕΥΑ Δυμαίων αποτελούν:

  • Άμεση στελέχωση των υπηρεσιών της με προσωπικό ώστε να εξασφαλίζεται η διοικητική και τεχνική της αυτοτέλεια και λειτουργία.
  • Δημιουργία τμήματος το οποίο θα ασχολείται αποκλειστικά με τα προγράμματα χρηματοδότησης που κατά καιρούς προκηρύσσονται για να μη χάνονται πολύτιμοι πόροι.
  • Εγκατάσταση αυτόματου ηλεκτρονικού κέντρου καταγραφής βλαβών στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται οι δημότες για να αναφέρουν και τις βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης.
  • Άμεση επισκευή των βλαβών ύδρευσης αξιοποιώντας τις δυνατότητες του κέντρου.
  • Έλεγχος της ποιότητας του νερού σε τακτά χρονικά διαστήματα με υπεύθυνη ενημέρωση των δημοτών και λήψη των κατάλληλων μέτρων ώστε το νερό που φτάνει στον δημότη να είναι κατάλληλο για κάθε χρήση.
  • Επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής με έμφαση στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με την θέσπιση κοινωνικού τιμολογίου και κίνητρα για οικονομία στην κατανάλωση με αναθεώρηση στις κλίμακες ώστε υψηλές καταναλώσεις να έχουν υψηλότερο κόστος ανά κυβικό.
  • Αξιόπιστη και συστηματική καταμέτρηση της κατανάλωσης δύο φορές το χρόνο, με ταυτόχρονη έκδοση των λογαριασμών σύμφωνα με την καταγραφείσα κατανάλωση επίσης δύο φορές τον χρόνο.
  • Θέσπιση δικαιότερου συστήματος καταβολής οφειλών με δόσεις που να εξυπηρετείται ο δημότης αλλά και η ρευστότητα της ΔΕΥΑ Δυμαίων.
  • Πλήρης καταγραφή του δικτύου ύδρευσης που θα περιλαμβάνει την διαδρομή των αγωγών, τις διαστάσεις τους, τα υλικά τους, τις παροχές με τα υδρόμετρα τους, όλα καταχωρημένα σε ηλεκτρονική βάση με σήμανση  της γεωγραφικής τους θέσης με GPS και
  • Πλήρης καταγραφή των γεωτρήσεων με όλα τους τα στοιχεία, όπως βάθος, διάσταση, αντλητικό, τοποθέτηση υδρομέτρων ή παροχόμετρων σε αυτές και εγκατάσταση απομακρυσμένου ελέγχου για ηλεκτρονικό έλεγχο και παρακολούθηση των παραμέτρων όπως η παροχή νερού, η πίεση κλπ.
  • Συνεχείς έλεγχοι των δικτύων ύδρευσης από ειδικά συνεργεία για τον εντοπισμό λαθροχειριών, όπως είναι οι παράνομες παροχές και η κλοπή νερού από παράνομες συνδέσεις για αγροτική χρήση.
  • Αυστηρή αντιμετώπιση των υποθέσεων κλοπής νερού με πρόστιμα, διοικητικές και άλλες ενέργειες καθώς και άμεση διακοπή όλων των παράνομων παροχών και συνδέσεων.
  • Σύνδεση των νέων παροχών ύδρευσης εντός δέκα εργάσιμων ημερών.
  • Άμεση ενεργοποίηση του νέου δικτύου ύδρευσης στην Λακκόπετρα που ενώ εδώ και δέκα χρόνια έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή και η αποπληρωμή του οι παροχές δεν έχουν συνδεθεί με αυτό και οι κάτοικοι αναγκάζονται να πίνουν νερό από δίκτυο με αμίαντο.
  • Συντήρηση και λειτουργία όλων των γεωτρήσεων εμπλουτισμού.

Αντιμετώπιση λειψυδρίας

Άμεση επισκευή του 2ου υδατόπυργου της Κάτω Αχαΐας για να καλύπτονται οι ανάγκες της πόλεως με απορρόφηση του ποσού των 150.000,00 € με το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί ο Δήμος μας για τον σκοπό αυτό από το Υπουργείο Εσωτερικών από τον Μάιο του 2017.

Άμεση αξιοποίηση του ποσού των 100.000,00 € με τα οποία έχει επιχορηγηθεί η ΔΕΥΑ Δυμαίων από το Υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας από το καλοκαίρι του 2018.  Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν οι παρακάτω παρεμβάσεις:

  1. Ανόρυξη γεώτρησης στις όχθες του Πείρου για την κάλυψη των αναγκών της πόλεως της Κάτω Αχαΐας που σήμερα έχει πολλά προβλήματα ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
  2. Ανόρυξη δεύτερης γεώτρησης επίσης στις όχθες του Πείρου για την ενίσχυση των διαδημοτικών δικτύων στην παραλιακή ζώνη από Κάτω Αχαΐα μέχρι τον Άραξο, αλλά και από Αγιοβλασίτικα μέχρι το Ελαιοχώρι.
  3. Επισκευή της δεύτερης γεώτρησης της Τοπικής Κοινότητας Σαγαιϊκων που εδώ και τρία χρόνια έχει εγκαταλειφθεί ή ανόρυξη νέας αν αυτό χρειαστεί.
  4. Ανόρυξη μιας ακόμα γεώτρησης στην Τοπική Κοινότητα Μετοχίου για ενίσχυση της ύδρευσης της κοινότητας μέχρι να λυθεί οριστικά το πρόβλημα υδροδότησής της από το φράγμα του Πηνειού.
  5. Ανόρυξη μιας ακόμη γεώτρησης για τις ανάγκες των Τοπικών Κοινοτήτων Μιχοϊου και Βελιτσών που σήμερα αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα με την υδροδότησή τους και μέχρι να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημά τους από το φράγμα του Πηνειού.

Μπορεί να σ' ενδιαφέρει: