Τι πρέπει να κάνουμε τώρα για τις ελιές του χρόνου

Η φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από τις εκτεταμένες καταστροφές στην ελαιοπαραγωγή, καταστροφές που αγγίζουν το 70% της παραγωγής.

Εκτός από το δίκαιο αίτημα της αποζημίωσης των πληγέντων, οφείλουμε παράλληλα να προσεγγίσουμε τις αιτίες του προβλήματος ώστε αυτό να μην επαναληφθεί και του χρόνου ή και τις επόμενες χρονιές.

Το πρώτο θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα είναι η οργανωμένη δακοκτονία και εδώ συμβαίνει το αδιανόητο. Στη Δυτική Αχαΐα η οργανωμένη δακοκτονία έχει εγκαταλειφθεί! Εμείς θέτουμε με ένταση το ζήτημα αυτό θεωρώντας το ως την πρώτη απαραίτητη προϋπόθεση για την επίλυσης του προβλήματος του δάκου.

Η πολιτική που πρέπει να χαράξει ο Δήμος και να πιέσει για την υλοποίησή της πρέπει περιλαμβάνει τα παρακάτω σημεία:

  • Συστηματική, υπεύθυνη και επιστημονική ενημέρωση των παραγωγών για τις αιτίες της φετινής καταστροφής.
  • Η Δυτική Αχαΐα να συμπεριληφθεί στα προγράμματα οργανωμένης δακοκτονίας.
  • Οι διαγωνισμοί του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την καταπολέμηση του δάκου οφείλουν να ολοκληρώνονται έγκαιρα. Για παράδειγμα φέτος, η διαγωνιστική διαδικασία ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο, δηλαδή κατόπιν εορτής.
  • Οι διαθέσιμες πιστώσεις να είναι επαρκείς.
  • Η δακοκτονία να γίνεται με βάση τα νέα επιστημονικά δεδομένα (κλιματική αλλαγή, νέες δραστικές ουσίες, νέες τεχνολογίες).
  • Να γίνει οριοθέτηση των περιοχών δακοκτονίας με επιστημονικά κριτήρια.
  • Να γίνει ηλεκτρονική απεικόνιση των ελαιώνων, χρήση δορυφορικών συστημάτων παρακολούθησης και ηλεκτρονικές δακοπαγίδες ώστε να διατίθενται δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.
  • Ανάλογα, άμεσα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν και για την αντιμετώπιση του μύκητα γλοιοσπόριο που φέτος έπληξε καίρια την ελαιοπαραγωγή και να δοθεί έτσι λύση στο πρόβλημα αλλά και απάντηση στις αγωνίας και στους φόβους των ελαιοπαραγωγών για συνέχιση των φετινών καταστροφών και του χρόνου.

Αυτό είναι ένα ελάχιστο πλαίσιο δράσεων που μπορεί να διασφαλίσει σε μόνιμη βάση την ελαιοπαραγωγή και μαζί τα συμφέροντα των ελαιοπαραγωγών μας. Αυτή είναι η πρότασή μας, η πρόταση του συνδυασμού ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΙΑ, την οποία θέτουμε σε δημόσια συζήτηση.

Καλούμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά και το Δήμο να κινηθούν σε αυτές τις κατευθύνσεις αφού το σημαντικότερο, αν και σήμερα αναγκαίο, δεν είναι οι αποζημιώσεις μετά από την καταστροφή αλλά η πρόληψη της καταστροφής για τα επόμενα χρόνια!

Μπορεί να σ' ενδιαφέρει: