Μια θλιβερή υπενθύμιση : Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Σήμερα 25 Νοεμβρίου, είναι η παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των Γυναικών

Χιλιάδες είναι οι γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βίας. Τα περιστατικά αυτά τις περισσότερες φορές αποσιωπούνται και δεν καταγγέλλονται ποτέ. Η βία κατά των γυναικών έχει παγκόσμια διάσταση και δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή κοινωνικών τάξεων, ακόμα και αν δεν συμβαίνει σε εμάς, συμβαίνει δίπλα μας. Η βία, είναι ένα αυξανόμενο σύνθετο φαινόμενο. Εξευτελίζει την ανθρώπινη προσωπικότητα και μόνο με δράσεις και εκστρατείες διαφώτισης μπορούμε να το αντιμετωπίζουμε.

Τη βία κατά των γυναικών τη συναντάμε παντού: στο σπίτι, στο δρόμο, στη δουλειά, στο σχολείο, στην πολιτική, στην τηλεόραση και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη μέρα και τη νύχτα, σε ανήλικες, ενήλικες και ηλικιωμένες, σε πλούσιες και φτωχές. Έχει τις ρίζες της στις πατριαρχικές αντιλήψεις εξουσίας ανάμεσα στα δύο φύλα που επιβιώνουν μέχρι και σήμερα και αποτελούν επίδειξη κυριαρχίας και ελέγχου του γυναικείου σώματος.

Η βία κατά των γυναικών θα πρέπει να καταγγέλλεται δημόσια από όλους και όλες, πολίτες, εκπροσώπους φορέων, λειτουργούς της πολιτείας, θεσμικούς παράγοντες, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, πολιτικά κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Η αναφορά και η καταδίκη της έμφυλης βίας συνιστούν αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής παρέμβασης για την πρόληψη και εξάλειψή της. Μας αφορά όλες και όλους, όσες και όσους θέλουμε να κάνουμε βήματα μπροστά για την άρση των έμφυλων διακρίσεων, την έμπρακτη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών και τη χειραφέτησή τους από την πατριαρχία.

Σήμερα, 25 Νοέμβρη, είναι η μέρα που ενώνουμε τη φωνή μας με τις γυναίκες που διεκδικούν και αντιστέκονται, που σπάνε το φράγμα της σιωπής, που ανατρέπουν τους μύθους περί συνενοχής και παίρνουν θέση ενάντια στη βία κατά των γυναικών!

Μπορεί να σ' ενδιαφέρει: