Προγραμματικές Θέσεις για την Ανάπτυξη της Κάτω Αχαΐας

Τα τελευταία χρόνια στην Κάτω Αχαΐα έχουν υλοποιηθεί σημαντικά έργα υποδομών χωρίς, όμως, η συνολική εικόνα της πόλης να αλλάξει προς το καλύτερο. Η Αχαγιά, παρ’ ότι αποκτά, χρόνο με το χρόνο, χαρακτηριστικά αστικού κέντρου, παρουσιάζει όλα τα μειονεκτήματα χωρίς κανένα από τα πλεονεκτήματά του. Γειτονιές με επικίνδυνα και ετοιμόρροπα κτίσματα, χωρίς καθαριότητα, χωρίς επαρκή ύδρευση και φωτισμό, με ελάχιστους κοινόχρηστους χώρους, παιδικές χαρές και χώρους στάθμευσης αλλά και με ηχορύπανση, κυκλοφοριακό, παραβατικότητα και αυξημένο αίσθημα ανασφάλειας. Το μεγάλο μας πλεονέκτημα, η παραλία μας, παραμένει κατά το μεγαλύτερο μέρος της αναξιοποίητη.

Η απερχόμενη δημοτική αρχή φάνηκε ανεπαρκής στη συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών και στην ολοκλήρωση των ημιτελών σύμφωνα με τις μελέτες και την κοινή λογική. Ακόμα χειρότερα φάνηκε ανίκανη να παρέμβει στην καθημερινή ζωή της πόλης και του πολίτη με επάρκεια και αποφασιστικότητα. Όχι μόνο έχασε το στοίχημα της καθημερινότητας, αλλά με την ανεπάρκεια, την εσωστρέφεια και την ευθυνοφοβία της έθιξε άμεσα και αρνητικά τα συμφέροντα της Αχαγιάς και ολόκληρου του Δήμου.

 

Είναι καιρός να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης μας!

Για το συνδυασμό μας ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΪΑ η έδρα του Δήμου πρέπει να λειτουργεί ως διοικητικό, οικονομικό, εμπορικό, πολιτιστικό, πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο ολόκληρης της Δυτικής Αχαΐας αλλά και ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός με την αξιοποίηση όλων των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων. Στρατηγικά αυτό μπορεί να γίνει με την ανάπτυξή της προς Βορά, τη σύνδεσή της με τη θάλασσα, την ανάπτυξη των Αλυκών και την εκμετάλλευση του παραλιακού μετώπου όλης της περιοχής με ήπιες και συμβατές με το περιβάλλον παρεμβάσεις και τη σύνδεσή τους με τον προαστιακό.

Παράλληλα, με τις αστικές αναπλάσεις στο ιστορικό κέντρο, τη δημιουργία οργανωμένων χώρων στάθμευσης, με τακτική καθαριότητα, επαρκή ύδρευση και φωτισμό, με αποτελεσματική υπηρεσία αποχέτευσης, πρόγραμμα ανακύκλωσης, με πρόγραμμα προστασίας των αδέσποτων ζώων, τη δημιουργία πιστοποιημένων παιδικών χαρών και προσβάσιμων από όλους κοινόχρηστων χώρων, με τη δρομολόγηση παρεμβάσεων στην συνοικία των Ρομά, την επιβολή κανόνων ασφαλείας και υγιεινής, την ανάδειξη και προστασία των αρχαιοτήτων και την ενθάρρυνση της χρήσης του ποδήλατου η Αχαγιά μπορεί να μετατραπεί σε μια όμορφη, καθαρή, λειτουργική και ανθρώπινη πόλη.

Όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλα σημεία του προγράμματός μας, η χαρτογράφηση των αναγκών αποτελεί ζήτημα μέγιστης σημασίας για την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και την εξειδίκευση της πολιτικής μας. Η αντιμετώπιση των ζητημάτων απαιτεί συστράτευση με όσους αγαπούν την Αχαγιά. Με ανταλλαγή απόψεων, δημόσια διαβούλευση και συντονισμό δράσεων, χωρίς προσωπικούς εγωισμούς και εγωκεντρική λειτουργία, συνδιαμορφώνουμε ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό:

  • Αξιοποιούμε και αναβαθμίζουμε τις υπάρχουσες υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης, οδοποιίας και ηλεκτροφωτισμού και μεριμνούμε για την επέκτασή τους. Οι δημοτικές υπηρεσίες ανταποκρίνονται άμεσα στα αιτήματα για εγκατάσταση νέων παροχών και αποκατάσταση των βλαβών.
  • Επισκευάζουμε άμεσα τον δεύτερο υδατόπυργο της πόλης αφού υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
  • Προχωράμε στην ανόρυξη δύο νέων γεωτρήσεων στις όχθες του Πείρου για την κάλυψη των αναγκών της Αχαγιάς και την ενίσχυση του διαδημοτικού δικτύου.
  • Αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες καθαριότητας με υπογειοποίηση κάδων και μέριμνα για την αποκομιδή βαρέων αντικειμένων.
  • Προωθούμε δράσεις ανακύκλωσης σε συνεργασία με τις σχολικές μονάδες της πόλης.
  • Προχωράμε στην επικαιροποίηση και αναθεώρηση, όπου απαιτείται, όλων των μελετών που αφορούν στην Κάτω Αχαΐα. Με την αξιοποίηση των εργαλείων ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ επιλύουμε τα χρονίζοντα προβλήματα του ιστορικού κέντρου της πόλης και βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής του δημότη με τη διεύρυνση των δημοσίων χώρων (πλατείες, κοινόχρηστοι χώροι, πεζόδρομοι).
  • Εφαρμόζουμε πρόγραμμα αναπλάσεων σε όλες τις γειτονιές με την κατασκευή παιδικών χαρών, την κατασκευή πεζοδρομίων και τον καθορισμό ποδηλατοδρόμων.
  • Εξωραΐζουμε τις εισόδους της πόλης και ανακουφίζουμε το κυκλοφοριακό με την κατασκευή χώρων στάθμευσης.
  • Συμβάλλουμε στην προαγωγή της φιλοζωίας και τη μείωση των φαινομένων κακοποίησης ζώων μέσω επιμορφωτικών προγραμμάτων και δράσεων σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και προχωράμε στην ίδρυση χώρου ενδιαιτημάτων προσωρινής φιλοξενίας με στόχο την εξάλειψη του φαινομένου παραγωγής αδέσποτων ζώων.
  • Αναδεικνύουμε τη σημασία του ποταμού Πείρου και εργαζόμαστε, σε συνεργασία με το αντίστοιχο Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων, για την αποκατάσταση της ζωτικής του σχέσης με την πόλη μέσω μελέτης ανάπλασης και ήπιων παρεμβάσεων. Αναλαμβάνουμε και υλοποιούμε δράσεις που αφορούν στην περιβαλλοντική, πολιτιστική και αισθητική ανάπτυξη του οικοσυστήματός του.
  • Συνεργαζόμαστε με τους επαγγελματικούς φορείς και ενώσεις και ιδιαίτερα τον Εμπορικό Σύλλογο Δύμης και δίνουμε ώθηση στην τοπική οικονομία με κατ’ αρχάς βελτίωση των χώρων όπου διεξάγεται η λαϊκή αγορά και απώτερο στόχο τη δημιουργία στεγασμένης δημοτικής αγοράς.
  • Εργαζόμαστε για τη σύνδεση του προαστιακού με την πόλη, την ανάδειξη του κτιρίου του σιδηροδρομικού σταθμού και την αξιοποίηση της γύρω περιοχής με τη δημιουργία τουριστικού περιπτέρου για την παροχή πληροφοριών στους επισκέπτες και τους τουρίστες.
  • Συνεργαζόμαστε με την τοπική εκκλησία για την αποπεράτωση του ναού του Αγίου Ιωάννη και επιλύουμε οριστικά το ζήτημα του κοιμητηρίου.
  • Μεριμνούμε, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας, για την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας σε συνεργασία με τις αστυνομικές υπηρεσίες της πόλης.
  • Ιδρύουμε δημοτική αστυνομία για να συμβάλει στην βελτίωση του αισθήματος ασφαλείας και να συμβάλει στην ομαλή λειτουργία της πόλης.
  • Προβαίνουμε στη σύσταση και λειτουργία του θεσμοθετημένου Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας ως συμβουλευτικού γνωμοδοτικού οργάνου για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και την ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο τον περιορισμό της μικρομεσαίας εγκληματικότητας.
  • Συντηρούμε και αναβαθμίζουμε τις υποδομές στο συνοικισμό των Ρομά συνδημοτών και συμπολιτών μας (Τσιγγάνικα).
  • Συνεργαζόμαστε αρμονικά με την κοινότητα τους και τους φορείς της Πολιτείας για την υλοποίηση ειδικού προγράμματος για τους οικισμούς Κάτω Αχαΐας και Σαγαιίκων που παρουσιάζουν έντονα προβλήματα στέγης. Διαμορφώνουμε κανόνες ειρηνικής συμβίωσης και ενσωμάτωσης μέσω του σεβασμού των πολιτιστικών και άλλων ιδιαιτεροτήτων και της ισονομίας.

 

Παραλία – Αλυκές

Η Κάτω Αχαΐα ήταν και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παραλία της και οι όποιες παρεμβάσεις μας, σε συνδυασμό με την επικείμενη επαναλειτουργία του προαστιακού και την ολοένα αυξανόμενη επισκεψιμότητά της, πρέπει να στοχεύουν ακριβώς σε αυτό: τη δημιουργία μιας ζώνης αναψυχής και ψυχαγωγίας, καθαρής, προσβάσιμης σε όλους, ασφαλούς και λειτουργικής.

Βασικοί μας στόχοι είναι:

  • Ο έγκαιρος και αποτελεσματικός καθαρισμός της παραλίας από τον ποταμό Πείρο έως τις Αλυκές πριν την έναρξη της θερινής περιόδου.
  • Η σύνδεση της πόλης με την παραλία μέσω της πεζοδρόμησης και της δημιουργίας δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, της διάνοιξης των καθόδων και της πρόβλεψης για ποδηλατόδρομο, χώρους ανάπαυσης και φωτισμό. Η επικοινωνία με το παραλιακό μέτωπο θα δημιουργήσει διεξόδους για τους πολίτες οι οποίοι θα μπορούν να πεζοπορούν και να ποδηλατοδρομούν. Άλλωστε ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για τέτοιου είδους δραστηριότητες που σήμερα δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν λόγω των δυσμενών συνθηκών(σκοτάδι, αδέσποτα, καθαριότητα κλπ.).
  • Η ανάπλαση της παραλίας με πεζοδρόμια, χώρους στάθμευσης για αυτοκίνητα και ποδήλατα, φωτισμό, δενδροφυτεύσεις για φυσική σκίαση, παιδική χαρά, αποδυτήρια και χημικές τουαλέτες για την εξυπηρέτηση των λουομένων αλλά και των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
  • Η ανάπλαση των Αλυκών με έργα πεζοδρομήσεων και φωτισμού και η ανάδειξη του παραδοσιακού τους χαρακτήρα ως πρότυπου αλιευτικού οικισμού.
  • Η δημιουργία σύγχρονου αλιευτικού καταφυγίου με παράλληλη ίδρυση φορέα διαχείρισης ο οποίος θα έχει την ευθύνη της φύλαξης, του φωτισμού, της σήμανσης και γενικότερα της λειτουργίας του.
  • Η κατασκευή μαρίνας για τον ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής στις Αλυκές για την προσέλκυση τουριστών με υψηλό εισόδημα.

Μπορεί να σ' ενδιαφέρει: