Προγραμματικές Θέσεις για το Περιβάλλον και την Χωροταξία

Βασική προϋπόθεση για την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων είναι η αρμονική ένταξη των δραστηριοτήτων της καθημερινότητας τους στο δομημένο οικιστικό περιβάλλον. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης είναι αρμόδια και οφείλει να παρεμβαίνει με την πολιτική της δράση και τις πρωτοβουλίες της στην προσπάθεια δημιουργίας και πλήρωσης εκείνων των όρων που είναι απαραίτητοι γι’ αυτό.

Η παράταξη μας, «Όραμα για την Δυτική Αχαΐα», στους ευαίσθητους αυτούς τομείς, του περιβάλλοντος και της χωροταξίας, θα προχωρήσει με μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων που επιγραμματικά περιλαμβάνουν τα παρακάτω βήματα :

  • Την προστασία του περιβάλλοντος από κάθε ενέργεια που το θέτει σε κίνδυνο.
  • Την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος στην πόλη της Κάτω Αχαΐας.
  • Την αλλαγή των χρήσεων γης σε συνδυασμό με την εξέλιξη της μελέτης του σχεδίου ανοικτών πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ) με κοινωνική συναίνεση και με γνώμονα την προστασία του δημόσιου χώρου.
  • Την πολιτική διεύρυνσης των δημοτικών ακινήτων με την αγορά οικοπέδων για την κατασκευή κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων όπως πλατείες, παιδικές χαρές, χώροι αθλοπαιδιών κ.λ.π.
  • Τη δημιουργία χώρων στάθμευσης.
  • Τη δημιουργία πεζοδρομήσεων.
  • Τη δημιουργία ζωνών πρασίνου.
  • Τον καθορισμό ποδηλατοδρόμων.
  • Τη δημιουργία πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής.

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ολόκληρη η επιδιωκόμενη αναπτυξιακή διαδικασία δεν μπορεί παρά να είναι συμβατή με τις επιταγές της απόλυτης προστασίας του περιβάλλοντος και των οικολογικών συστημάτων και γενικότερα να υπηρετεί και να ικανοποιεί πλήρως τις αρχές της αειφορίας και της πράσινης ανάπτυξης.

Στο «Όραμα για την Δυτική Αχαΐα» προτεραιότητά μας αποτελεί η ποιότητα του περιβάλλοντος της Δυτικής Αχαΐας και ως βασικές μας επιδιώξεις έχουμε:

  • Την διασφάλιση του περιβάλλοντος με την αυστηρή και συνεχή παρακολούθηση όλων των πηγών υποβάθμισης της Δυτικής Αχαΐας όπως η Β.Ι.Π.Ε., ο Χ.Υ.Τ.Α. Φλόκα και τα λατομεία στον Άραξο.
  • Σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους άλλους φορείς προχωράμε στην ίδρυση και λειτουργία παρατηρητηρίου περιβάλλοντος στην Β.Ι.Π.Ε. το οποίο θα παρακολουθεί καθημερινά κάθε πηγή μόλυνσης και θα διατυπώνει προτάσεις για την βελτίωση των συνθηκών σε κάθε περίπτωση.
  • Την προστασία των ακτών μας από την διάβρωση με την ενεργό συμμετοχή και στήριξη κάθε προσπάθειας προς την κατεύθυνση αυτή.
  • Την προστασία του Πατραϊκού μας με την προώθηση της ίδρυσης φορέα για την προστασία του με την συμμετοχή φορέων όπως η Περιφέρεια, η ΟΤΑ, το Τεχνικό Επιμελητήριο, η ΒΙ.ΠΕ. κλπ.
  • Την απόλυτη και απαρέγκλιτη προστασία του οικολογικού Παρθενώνα της περιοχής αλλά και της χώρας μας που δεν είναι άλλος από τον υγροβιότοπο Κοτυχίου – Στροφυλιάς, ενός οικοσυστήματος που προστατεύεται από τη συνθήκη RAMSAR και το πρόγραμμα NATURA.
  • Επιδιώκουμε την στενή συνεργασία με τον Φορέα διαχείρισης του υγροβιότοπου Κοτυχίου – Στροφυλιάς, τον Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης και την Περιφέρεια σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος με βασική προτεραιότητα τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ήπιων παρεμβάσεων με σκοπό την ανάπτυξη και ανάδειξη της περιοχής, οι οποίες θα συνάδουν με τον χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία της, με σκοπό την εν γένει περιβαλλοντική αναβάθμιση του οικολογικού συμπλέγματος Κοτυχίου – Στροφυλιάς.

Αναφορικά με την λατομική ζώνη του Αράξου έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

  • H ανάγκη της απόλυτης προστασίας της εκπληκτικής συνύπαρξης αιώνων του μεγίστης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας «Τείχους Δυμαίων» με το μοναδικής φυσικής ομορφιάς οικοσύστημα της «Στροφυλιάς» από ενδεχόμενη ανεπανόρθωτη καταστροφή, η αποφυγή των βλαπτικών ενοχλήσεων για τους κατοίκους του Αράξου καθώς και οι βάσιμες ελπίδες και προοπτικές που ανοίγει για τον τόπο μας η καλύτερη αξιοποίηση τους για κάθε μελλοντική τουριστική εκμετάλλευση μας οδηγούν στην αταλάντευτη θέση μας ότι μέσα από ένα σταδιακό χρονοδιάγραμμα η λατομική ζώνη πρέπει να πάψει οριστικά την λειτουργία της με την χωροθέτηση μιας νέας ζώνης σε άλλη περιοχή.
  • Μέχρι τότε τα ανταποδοτικά οφέλη από την λειτουργία τους θα πρέπει να αξιοποιούνται μέσα από μια πολιτική ιδιαίτερης μεταχείρισης, ευνοϊκών ρυθμίσεων, πρωτοβουλιών και έργων υπέρ της κοινότητας Αράξου και των κατοίκων της.
  • Επίσης καθήκον μας είναι να γίνει η πλήρης αποκατάσταση του φυσικού τοπίου σε κάθε θέση λατομείου που εγκαταλείπεται εντός της λατομικής ζώνης.

 

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ:

Σε μια σύγχρονη και πολιτισμένη κοινωνία δεν νοείται προστασία του περιβάλλοντος χωρίς την δράση της ανακύκλωσης. Βασική μας προτεραιότητα και άμεση επιδίωξή μας είναι η ουσιαστική έναρξη προγραμμάτων ανακύκλωσης σε όλη την επικράτεια του δήμου. Η δράση αυτή θα γίνει παράλληλα με ευρείες πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών μας σχετικά με την ανάγκη και την αξία της ανακύκλωσης, τα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε από αυτή και το πόσο θετικά επηρεάζει την ζωή μας.

Τα βήματα μας στον ευαίσθητο αυτό τομέα είναι τα ακόλουθα:

  • Πρώτα από όλα χωροθετούμε πράσινα σημεία τόσο στην πόλη της Κάτω Αχαϊας, όσο και στα χωριά, στην συνέχεια προχωράμε στην φάση της υλοποίησης τους και σε τελική φάση τα λειτουργούμε.
  • Έπειτα από αυτό το βήμα πρωταρχικός μας στόχος είναι η διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, δηλαδή σε κάθε νοικοκυριό, επιδιώκοντας την ανακύκλωση των συσκευασιών από χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο, μέταλλα και άλλα υλικά, την ανακύκλωση των οργανικών υπολειμμάτων αλλά και την αποκομιδή των κλαδεμάτων από κήπους όπως κλαριά, χόρτα και άλλα.
  • Συνεχίζουμε διευρύνοντας το πρόγραμμα ανακύκλωσης με τις ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, τις ηλεκτρονικές συσκευές καθώς και όλων των αντικειμένων που μπορούν να ανακυκλωθούν.
  • Επεκτείνουμε το πρόγραμμα ανακύκλωσης σε δύσκολους τομείς όπως αυτός με τις συσκευασίες και τα υλικά από τις καλλιέργειες των αγροτών που επιτρέπεται ή που μπορούν να ανακυκλωθούν.
  • Υιοθετούμε κάθε πρόταση που συμβάλει στην ενίσχυση και την διεύρυνση του προγράμματος ανακύκλωσης του δήμου από όπου και αν αυτή προέρχεται.

 

ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ:

Χωρίς την σωστή χωροταξική υποδομή καμία περιοχή δεν μπορεί να προοδεύσει αξιοποιώντας με σωστό τρόπο της χρήσης γης. Οι υφιστάμενη κατάσταση στο δήμο μας επιβάλλει και μας υπαγορεύει να βάλουμε τάξη και να εξορθολογήσουμε τα πράγματα.

Στην κατεύθυνση αυτή αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και δράσεις όπως:

  • Επανακαθορίζουμε σε συνεργασία με τις Τοπικές Κοινότητες τα όρια των οικισμών και οργανώνουμε με ορθολογικό τρόπο τις αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές του δήμου μας.
  • Καθορίζουμε τις χρήσεις γης και σχεδιάζουμε την παραλιακή περιοχή ως ζώνη τουρισμού και αναψυχής.
  • Ολοκληρώνουμε το Σ.Χ.Ο.Α.Π. στην Δημοτική Ενότητα Δύμης δίνοντας διέξοδο σε πολλούς συμπολίτες μας με την άρση της Ζ.Ο.Ε. (Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου) που περιορίζει σημαντικά την ανάπτυξη της περιοχής, μετατρέποντας την ζώνη της παραλίας σε περιοχή παραθεριστικής κατοικίας και την ζώνη παράλληλα της Εθνικής Οδού σε περιοχή βιοτεχνικής και εμπορικής χρήσης.
  • Επιδιώκουμε την εκπόνηση αντίστοιχων σχεδίων ( Σ.Χ.Ο.Α.Π.) και στις άλλες τρεις Δημοτικές Ενότητες Λαρισσού, Μόβρης και Ωλενίας.

Μπορεί να σ' ενδιαφέρει: